Helderse modelboten vereniging "Nieuwe Koers"

HANDIGE TIPS

Boren met een kleine diameter moeten snel ronddraaien, boren met een grote diameter langzaam. 
Tekeningen over brengen op hout doet u natuurlijk al lang m.b.v. een foto kopie en een strijkbout. Maak in het clubgebouw foto kopieën, leg deze op het hout met de beeldzijde tegen het hout en ga er met een strijkbout overheen. U zult zien dat de inkt vanzelf op het hout komt (dit is wel in het spiegelbeeld van het origineel).
Voor het mengen van verf gebruik ik wegwerp pipetjes (plastic). Op deze dingen is een schaalverdeling aangebracht in ml en als je eerst de verdunning en daarna de verf in de verfspuit doet, dan blijft de verdunning netjes schoon. Nadat verdunning en verf in het verfbekertje zitten dan hoef je het alleen nog maar een paar keer op te zuigen met de pipet om het goed te mengen. Deze pipetjes zijn te koop in het winkeltje.
Als u er moeite mee heeft om een stekker  uit een ontvanger te trekken plak dan aan beide zijden van de stekker stevig plakband  en plak deze twee stukjes aan de bovenkant tegen elkaar waardoor het aanzienlijk minder moeite kost om de stekker uit de ontvanger te trekken.
Als u moet boren in plaat materiaal krijgt u meestal driehoekige gaten. Dit probleem is op te lossen door een klein lapje onder de boor te leggen en hier doorheen te boren. Het gat zal nu veel ronder worden. Let op, plaatmateriaal nooit in de hand houden tijdens het boren (u loopt dan het gevaar vingers kwijt te  raken als het materiaal om de boor krult. Leg ook altijd een stuk hout onder het plaatmateriaal.
Boren in verschillende materialen vergt verschillende snij vloeistoffen. B.v. bij het boren in ijzer gebruik ik (smeer) olie, in messing , spiritus en in Lood, kaarsvet.
Gooi botte breekmessen en scalpels niet zomaar weg. Door hier met een slijpschijf een negatief in te slijpen kunt u ze gebruiken om profielen te snijden uit hout.
Een gemakkelijke en goede manier om de bedrading in uw boot vast te zetten is door middel van klittenband. Oftewel doe de bedrading tussen de 2 helften van  het klittenband.
     Dit idee hebben we gezien op de modelbouwbeurs te Dortmundt. 
Heeft u een grote spleet tussen twee oppervlakken welke gelijmd zijn dan kunt u deze opvullen d.m.v. 10 seconde lijm en meel.
De drogingstijd van 10 seconde lijm kunt u versnellen door te blazen . De 10 seconde lijm hard namelijk sneller uit door vocht.
Draaien van kleine beslagdelen kunt u doen in een (kolom)boormachine.       Span het werkstuk in in de boormachine en breng het op maat met behulp van een oude vijl of schuurpapier.
Voor het aftekenen van waterlijnen op de romp kan een “derde” handje erg handig zijn.       Doe een potlood in de krokodillenbek  buig de zaak op hoogte en ga hiermee langs de romp.        U zult een mooie rechte waterlijn krijgen.
Weet uzelf ook nog handige tips houdt ze dan niet voor uzelf maar schrijf ze op en lever deze in bij de redactie.